WOJCIECH NOWICKI, OD KUCHNI (EDYCJA XIX, MIK 2017)

To wprawdzie nie książka kucharska, ale dokładaliśmy wszelkich starań, by jej lektura była smakowita. Przybliżamy w niej kulinarne wątki krakowskich i małopolskich zabytków, pokazujemy miejsca od kuchni i z kuchnią w tle. Posiłkując się ciekawym materiałem ikonograficznym, zgotowaliśmy atrakcyjny materiał do samodzielnej (i nie tylko) konsumpcji lekturowej i miłą pamiątkę z wydarzenia.

Autorem książki jest Wojciech Nowicki, krakowski krytyk kulinarny i eseista, kurator wystaw fotograficznych, fotograf. Opublikował m.in. Dno oka. Eseje o fotografii (Czarne 2010; książka znalazła się w finale Nagrody Nike 2011, otrzymała nagrodę Polskiego Towarzystwa Wydawców Książek 2012), Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce (Muzeum Etnograficzne w Krakowie 2011) oraz Jerzy Lewczyński. Pamięć obrazu (Muzeum w Gliwicach 2012). Mieszka w Krakowie.

Książka w wersji papierowej jest dostępna w sekretariacie Małopolskiego Instytutu Kultury w Krakowie.

MAŁOPOLSKI INSTYTUT KULTURY W KRAKOWIE, ul. 28 lipca 1943 17c, 30-233 Kraków, tel.: +48 12 422 18 84, 631 30 70, 631 31 75, NIP: 675 000 44 88 | Projekt i wykonanie | Polityka prywatności