aktualności
data publikacji:
2 listopada 2016
autor:
J. Nowostawska-Gyalókay
„Kuchnia jest składową życia, na tych samych prawach co sen i oddychanie; na tych samych prawach co wszystkie życiowe dylematy, w tym te wyższe, natury etycznej, moralnej – a przez to nie mniej warta uwagi; choć w Polsce mieliśmy mniej szczęścia do uważnych obserwatorów kuchni niż do dyktatorów moralnych” pisze w książce zatytułowanej Stół jaki jest. Wokół kuchni w Polsce Wojciech Nowicki.
I wydaje się, że to właśnie on jest takim uważnym obserwatorem kuchni w Polsce. Tej dawnej, którą chlubimy się z powodu bogactwa wymyślnych potraw na stołach wielmożów (niekoniecznie naszych przodków). I tej współczesnej, na którą składają się pamięć dawnych uczt, czasem oszczędna, a czasem po prostu byle jaka kuchnia czasów PRL-u, a także wszystko to, co przyniosły nam ubiegłe dwa dziesięciolecia: fast foody i kuchnie wszystkich stron świata. Dlatego napisanie kolejnej książki towarzyszącej Małopolskim Dniom Dziedzictwa Kulturowego powierzyliśmy właśnie Wojciechowi Nowickiemu, z nadzieją, że prowadząc nas przez meandry historii, pomoże zrozumieć, czym jedzenie jest dla nas dziś. Wszak to spory obszar nieuświadomionego dziedzictwa.
Autorką wcześniejszych pięciu książek towarzyszących Dniom Dziedzictwa jest Katarzyna Kobylarczyk. W wielu rozmowach i ankietach wypowiadali się Państwo bardzo pozytywnie o historiach przez nią opowiadanych. Przy tej okazji chcemy jej bardzo podziękować za doskonałą współpracę i życzyć dalszych sukcesów literackich! Tych, którzy jeszcze nie zapoznali się z wydanymi przez nas dotychczas książkami, zachęcamy do lektury.
W tym sęk! (2012)
Wejdź na szlak! (2013)
Wielki wybuch 1914-1918 (2014)
Był sobie czas (2015)
Wszystko płynie (2016)
A przed nami wytrwała praca, żeby nasycić Państwa, jak co roku, w maju…